Gezonde appel rabarber cake

Het is weer rabarber seizoen, heerlijk, ik houd echt van deze friszure groente. Het liefst gebruik ik ‘m in zoete recepten. Maar zoals je al kon lezen, ben ik even aan het focussen op gezonde voeding. Toen ik van vrienden dus een bosje rabarberstelen uit de achtertuin van hun buren ontving, besloot ik er een gezond zoet recept mee te ontwikkelen. Allereerst werd dat een ontbijtje. Dat resultaat was wel prima, maar niet goed genoeg om hier te delen.

Vervolgens besloot ik toch maar weer richting een van mijn go to basis recepten voor gezonde baksels te gaan en die her en der wat aan te passen. Dat resulteerde in deze heerlijke gezonde appel rabarber cake. Vooral Dex en ik vonden ‘m heerlijk. Je kunt deze gezonde appel rabarber cake een paar dagen bewaren, maar hij wordt wel een beetje nat als hij eventjes ligt. Als je daar niet zo van houdt, dan kan ik je aanrader een plakje even tussen je panini grill (of tosti ijzer) te leggen, daarmee krijg je een soort gebakken wafel effect, erg lekker!

Met het lange (en helaas waarschijnlijk regenachtige) weekend voor de deur, kan ik je van harte aanbevelen om deze gezonde appel rabarber cake te proberen. Geen boter of olie, volkoren granen voor extra vezels en lekker veel eiwitten, maar toch heel erg lekker van smaak. Laat je het me weten als je ‘m gemaakt hebt?

Ingrediënten voor 1 cake:
• 2 eieren
• 3 bananen
• 200g skyr
• 2 appels
• 3 stelen rabarber
• 100g rozijnen
• 10g vanille eiwitpoeder
• 16g bakpoeder
• 115g havermout
• 135g volkoren spelt meel
• klein snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en bekleed een cakevorm met bakpapier.

Klop de eieren samen met de bananen met de staafmixer los. Heb je geen staafmixer? Prak dan de bananen met een vork, roer de eieren los en meng het geheel daarna. Wanneer dit een homogene massa is, meng je ook de skyr hier doorheen.

Weeg alle droge ingrediënten (eiwitpoeder, bakpoeder, havermout, meel, zout) af en meng door elkaar.
Roer de droge ingrediënten vervolgens met een spatel door het skyr mengsel heen. Roer totdat het gemengd is, maar niet langer, dan haal je de lucht eruit.

Laat de rozijnen wellen in heet water. Ondertussen was je de appels, snijd je deze in kwarten en verwijder je de klokhuizen. Snijd in blokjes. Ik liet de schil er aan (meer vezels en meer vitamines), maar deze kun je eventueel verwijderen.

Vervolgens ga je verder met de rabarber. Was de stelen en verwijder de uiteindes. Snijd in dunne boogje van circa 0,5cm breed. Meng de rabarber boogjes met de appelstukjes. Laat de rozijnen uitlekken en meng met de appel en rabarber. Roer dit nu voorzichtig door het cake beslag heen.

Bak de gezonde appel rabarber cake in circa 65 minuten goudbruin en gaar. De cake is goed als een satéprikker er droog uit komt. Laat circa 5 minuten afkoelen in de vorm op een rooster. Haal de cake daarna met behulp van overhangend bakpapier uit de cakevorm en laat volledig afkoelen op het rooster en in het bakpapier.

Verwijder het papier pas nadat de cake is afgekoeld. Ingepakt in aluminiumfolie blijft deze gezonde appel rabarber cake minstens 2 of 3 dagen goed.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.