Met het mooie weer van de laatste tijd en net na de meivakantie, heb ik vooral zin in lichte en voedzame maaltijden. Vorig jaar at ik in een restaurant köfte, waarna we besloten dit eens zelf te maken. Toen ontstond dit recept voor lamsköfte met couscous. De couscous is super snel klaar en door voor een volkoren variant te gaan extra voedzaam. Door er tzatziki bij te serveren maak je ‘m niet alleen extra lekker, maar voeg je ook nog extra eiwitten toe. De lamsköfte grill je in een grillpan, maar het kan ook heel goed op de barbecue. Minder afwas, lekker buiten koken én de licht rokerige smaak van de barbecue maakt ‘m wat mij betreft nog net wat lekkerder.
Geen fan van couscous? Deze lamsköfte smaakt ook heerlijk in combinatie met (volkoren) pitabroodjes of flatbread besmeerd met tzatziki, hummus of baba ganoush. Een lekkere salade erbij en klaar ben je.
Ingrediënten voor 6 lamsköftes:
• 300g lamsgehakt
• 1 ui
• 1 teen knoflook
• paar takjes verse munt
• paar takjes platte peterselie
• 1 eetlepel ras el hanout kruiden
• versgemalen peper en zout naar smaak
• 6 spiesjes
Voor erbij:
• 250g volkoren couscous
• 1 komkommer
• 1 rode paprika
• 10g verse munt
• 10g platte peterselie
• 100g feta
• 1 portie tzatziki
• 1 portie zoetzure rode ui
Zorg dat je de tzatziki en zoetzure rode ui al klaar hebt staan in de koelkast, dit kan prima al een dag eerder.
Begin met het maken van de lamsköftes. Snipper de uit en pers de knoflook uit (of hak fijn). Hak de munt en peterselie fijn. Meng nu het gehakt met de ui, knoflook en de kruiden. Breng dit mengsel vervolgens op smaak met peper en zout. Verdeel het gehakt nu in 6 gelijke porties en rol er een soort worstjes van die je aan de spiesjes rijgt. Wanneer je houten spiesjes gebruikt, leg die dan eerst een tijdje te weken in koud water zodat de stokjes niet aanbranden met bakken. Bewaar de lamsköftes in de koelkast als je ze niet direct wil bakken.
Bak de lamsköftes in 5 tot 10 minuten gaar in de grillpan of op de barbecue. Terwijl je dit doet, maak je de couscous. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de komkommer in blokjes en de paprika in stukjes. Hak vervolgens de munt en peterselie fijn en snijd de feta in blokjes. Meng de couscous met de komkommer, paprika, kruiden en fetablokjes. Bestrooi met de zoetzure rode ui en serveer met de tzatziki.