Appelkruimelvlaai

Appelkruimeltaart-met logo

Ingrediënten voor 1 vlaai (10 stukken):
Voor het deeg
• 100 milliliter melk
• 7g gedroogde gist
• snufje zout
• 200g bloem
• 15g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 2 eetlepels suiker
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 eidooier
Voor de vulling
• 6 appels (gebruik goudreinetten of anders jonagold of elstar appels)
• 100g rozijnen
• 2 eetlepels kaneel
• 2 eetlepels suiker
Voor de kruimellaag
• 160g ongezouten roomboter
• 150g lichte basterdsuiker
• 200g bloem
• snufje zout

Begin met het maken van het deeg. Verwarm de melk in een pannetje tot lauw (niet heet!) en los de gist hierin op met een garde. Zet dit mengsel even aan de kant.

Neem een beslagkom en doe onderin het zout. Zeef de bloem hierboven. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe hierin de boter, suiker, olijfolie en eidooier.

Voeg nu het melk-gist mengsel toe en roer door met een vork om de ingrediënten alvast een beetje te mengen. Kneed het deeg vervolgens met de hand goed door totdat je een mooie bol hebt waar geen blokjes boter etc. meer inzitten. Het deeg kan vrij plakkerig zijn. Om er voor te zorgen dat het niet teveel aan je handen blijft plakken kun je je handen inwrijven met een heel klein scheutje olijfolie.

Leg de deegbal in de beslagkom, dek af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek een half uur rijzen.

Ga ondertussen verder met het maken van de kruimellaag. Snijd de boter in blokjes en meng met de suiker, bloem en het zout. Kneed het snel tot een los kruimelig deeg. Wanneer je te grote brokken krijgt kun je het deeg het best weer kruimelen door het te wrijven door je vingers.

Maak ook alvast de vulling. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd in blokjes en meng met de rozijnen, kaneel en suiker.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Vet een vlaaivorm (doorsnede circa 30 centimeter) goed in met boter en bestuif licht met bloem.

Kneed het vlaaideeg nog even snel door en rol dan uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap ter grootte van je vlaaivorm. Bestuif ook je deegroller licht met bloem om plakken te voorkomen.

Bekleed de vlaaivorm met het deeg en druk de randen goed aan. Vul met het appelmengsel en bestrooi met de kruimellaag.

Bak de vlaai in 30 minuten in het midden van de oven. Laat volledig afkoelen in de vorm.

 

 

Vorige week schreef ik bij het recept van de Devil’s food cake al dat ik voor de familiedag nog iets lekkers had gebakken, namelijk deze appelkruimelvlaai. Afgelopen zomer maakte ik voor het eerst vlaai en die viel eigenlijk wel erg goed in de smaak. Naast kersenvlaai is appelkruimel een van mijn favorieten. Het appelseizoen is weer begonnen en de goudreinetten zijn weer verkrijgbaar. Dat leek me een uitstekende reden om een appelkruimelvlaai te bakken. Ik vond ‘m zelf erg lekker en ook bij mijn familie viel de vlaai goed in de smaak. Ik gebruikte zelf 4 appels maar vond dat achteraf eigenlijk iets te weinig, ik zou je daarom aanraden om er 6 appels in te doen. Het is geen moeilijk recept, dus zeker eentje om snel eens te proberen!


4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Hmmmm heerlijk! Er gaat niets boven homemade appeltaart!

    1. Ja he?! Die doet het altijd goed!

    • Bernd op 23/10/2015 om 23:34
    • Reageer

    Voor het deeg, is het wel degelijk 15g of misschien toch 150g? Ik zou taart graag eerste maal laten lukken ^^

    1. Het is inderdaad 15 gram, maar snap dat je het even vraagt 🙂
      Succes en smakelijk!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.