Kerst inspiratie – Nagerechten

Na de amuses, voorgerechten en hoofdgerechten is het vandaag tijd voor mijn favoriete gang van een diner: de nagerechten. Ik ben echt een zoetekauw dus dol op nagerechten en ik vind ze ook altijd erg leuk om te maken. Tevens is dit de laatste gang van je diner en dus ook het gerecht wat het meest blijft hangen bij je gasten. Dus mijn advies: ga voor het dessert all out! Tijd voor mijn suggesties.
Laten we beginnen met een van mijn mooist gelukte (en tevens heerlijke) desserts ooit: de bûche de noël carrot cake. Is het geen plaatje? Leg ‘m op een mooie plank en decoreer met wat kerstversiering en je maakt gegarandeerd indruk. Uiteraard kun je qua smaak en vulling variëren maar persoonlijk vind ik deze carrot cake versie echt verrukkelijk. Het kost even tijd om dit gerecht te maken maar het fijne is wel dat je alles vooraf kunt doen (ook al een dag van te voren) en je er tijdens het diner alleen maar aan hoeft te denken om dit gerecht tijdig uit de koelkast te zetten zodat het op kamertemperatuur kan komen (geef het minstens een half uur).

Desserts en chocolade zijn uiteraard een gouden combinatie. Vind jij dat ook en zijn ook je gasten wel chocolade liefhebbers? Maak dan dit feestelijke chocolade dessert met frambozen. Alle elementen kun je vooraf klaar maken, zelfs 1 of 2 dagen van te voren. Op die manier hoef je tijdens het diner alleen nog maar de bordjes mooi op te maken voor het serveren. En omdat dit gerecht uit allerlei componenten bestaat (die overigens allemaal niet moeilijk te maken zijn), ziet het er super feestelijk en professioneel uit.

Datzelfde geldt voor deze stoofpeertaartjes met chocoladecrème. Zelf vind ik stoofpeertjes onwijs lekker en ook heel goed passen bij kerst dus als ik ze niet in een dessert verwerk, zet ik ze graag als bijgerecht op tafel. Ook deze taartjes kun je helemaal vooraf maken, net zoals de losse peertjes en de chocoladecrème. Tijdens het diner hoef je alleen de bordjes nog op te maken en wanneer je genoeg plek hebt in de koelkast om die losse bordjes kwijt te kunnen, zou je zelfs dat al vooraf kunnen doen en net voor het serveren alleen de peertjes er nog op kunnen leggen. Een belangrijke tip bij dit gerecht: leg de chocoladecrème tijdig uit de koelkast zodat deze goed en mooi te spuiten is en niet te hard.

Door naar de traditionele zuccotto. Houd je van tiramisu dan vind je deze zuccotto zeker weten ook ontzettend lekker want de smaken liggen daar erg dichtbij. Alleen ziet zo’n mooi taartje in het midden van de tafel er toch net wat mooier uit dan een schaal tiramisu als je het mij vraagt. Ook de zuccotto kun je volledig vooraf voorbereiden. Alleen de garnering zou ik pas last minute doen. Het fijne hier is dat je slechts 1 bord mooi hoeft op te maken. Het taartje snijd je aan tafel aan en verdeel je vervolgens onder de gasten.

Na een uitgebreid diner wil je liever niet een enorm zwaar dessert meer eten. Dan zit je met deze romige Skyr granaatappel desserttaartjes helemaal goed. De dieprode kleur van de granaatappelpitjes past perfect bij kerst en dit gerecht is lekker fris maar wel vol van smaak. Ook hier geldt weer: de taartjes kun je vooraf al helemaal klaar maken en bijvoorbeeld de ochtend van het diner alvast lossen uit de vormpjes als je dat spannend vindt. Ook de siroop en garnering maak je vooraf klaar en op het moment van serveren maak je alleen nog even de bordjes op.

En om nog even te blijven bij frisse smaken, wat dacht je van dit feestelijke citroen passievrucht dessert? Ik maakte dit afgelopen jaar voor Pasen maar het kan natuurlijk ook hartstikke goed als frisse afsluiter van je kerstdiner. En jawel, je voelt ‘m al aankomen 😉 wederom kun je alle onderdelen al heel goed vooraf klaar maken. Door alle verschillende vormen en structuren in combinatie met de heerlijke smaken ga je hiermee zeker indruk maken op je gasten. Het fijne voor jou is alleen: alle onderdelen zijn simpel te bereiden dus weinig stress. De lemon curd kun je zelfs al een week voor de kerst maken en ook de meringue blijft afgesloten in een luchtdichte bak minstens een paar dagen goed.

Dan maar weer even terug naar de stoofpeertjes (ik had jullie gewaarschuwd dat ik hier nogal fan van ben en het typisch Kerst vind). Deze stoofpeertjes met kaneelmousse en hazelnoten praline zitten boordevol typische winterse smaken en passen heel goed bij bijvoorbeeld een kerstdiner met klassieke gerechten. Wederom kun je alle onderdelen ruim van te voren klaarmaken zodat alleen de opmaak van de bordjes nog gedaan hoeft te worden tijdens je diner.

En dan last but not least: het kersen chocolade dessert. Dit is er eentje met vele verschillende onderdelen, smaken en structuren. Dat maakt het een topgerecht maar zorgt er ook voor dat het wel even wat tijd kost om dit te maken en ook om je bordjes op te maken. Krijg je daar stress van? Kies dan gewoon voor een van de andere suggesties. Toch geldt ook voor dit gerecht dat je alle onderdelen al vooraf kunt klaar maken dus dat je wanneer je gasten aan tafel zitten alleen nog de bordjes moet opmaken. En de combinatie van kersen met chocolade en een hint van tijm is echt ontzettend lekker!

Tot slot nog even een algemene tip voor deze desserts. Bij veel van deze gerechten werk ik met mousse of taartjes in een bolvorm. Mijn ervaring is dat je het mooiste resultaat krijgt wanneer je werkt met een siliconenvorm (muffin of cakepop mallen zijn hiervoor bijvoorbeeld uitermate geschikt). Laat de mousse hierin opstijven in de koelkast maar zet ‘m voordat je ‘m lost nog even een uurtje (of 2) in de vriezer. Je kunt ‘m er dan veel makkelijker uitdrukken zonder dat je “deuken” in je mousse krijgt. Los de bolletjes dan wel tijdig uit de vorm en leg op een bordje in de koelkast tot gebruik zodat ze niet nog half bevroren zijn bij het serveren. Gebruik je een “harde” (bijv. metalen) bolvorm? Dan kun je deze het beste met vershoudfolie bekleden voor het vullen want daarmee trek je het taartje er zo uit. Je ziet hier alleen wel bijna altijd naadjes van lopen in je mousse.

Met zoveel suggesties zit er vast iets lekkers voor je tussen. En zo niet, kijk dan nog even hier tussen alle andere nagerechten voor inspiratie. Morgen krijgen jullie nog wat gebak suggesties van me voor de kerst, want iets lekkers bij de koffie of thee mag natuurlijk niet ontbreken.


1 ping

  1. […] al eerder wat verzamel artikelen met inspiratie per gang: amuses, voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten en gezien mijn liefde voor bakken mag het gebak voor bij de koffie niet […]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.