Kerstkoekjes bakken met je kinderen

Ingrediënten voor circa 40 koekjes:
Voor het deeg:
⁃ 200g witte basterdsuiker
⁃ 200g ongezouten roomboter
⁃ 1 ei
⁃ 390g bloem
⁃ 10g speculaaskruiden
Voor de garnering:
⁃ 100g poedersuiker
⁃ 6 eetlepels water of limoensap
⁃ Versiering: smarties, strooisels, etc.

Voor dit recept heb je koek uitstekers nodig, het leukste is om te werken met vormpjes in kerst sfeer.

Mix de suiker met de boter glad en romig. Voeg dan het ei toe en mix totdat dit volledig is opgenomen. Voeg in delen de bloem en tot slot de speculaaskruiden er door en mix steeds totdat de bloem volledig is opgenomen voordat je meer toevoegt.

Als je deeg erg plakkerig of warm is, koel je het een half uurtje in de koelkast (langer kan ook), anders kun je direct verder met uitrollen.

Bekleed je ovenrooster met bakpapier. Als je net als ik de luxe van 2 ovenroosters hebt, kun je meteen 2 roosters met bakpapier bekleden. Neem een stuk deeg en rol dit op een licht met bloem bestoven aanrechtblad uit tot een lap van circa 0,5 centimeter dikte en steek de koekjes eruit. Leg ze op het bakpapier. Gebruik vormpjes van ongeveer dezelfde grootte op 1 ovenrooster.

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte en bak de koekjes in circa 11 minuten goudbruin en gaar. Als je met meerdere ovenroosters werkt, bak je maar met 1 batch per keer, anders werkt het niet met boven- en onderwarmte. Laat de koekjes goed afkoelen op het rooster (bijv. door dit op je bakplaat te leggen).

Vind je het te veel deeg? Dan kun je ook prima de helft van het deeg in vershoudfolie pakken en invriezen. Vervolgens gebruik je het op een later moment om koekjes uit te steken.

Ga verder met het versieren van de koekjes. Maak het glazuur door de poedersuiker met het water te mengen. Is je glazuur heel vloeibaar dan voeg je nog iets meer poedersuiker toe, is het heel hard dan voeg je nog iets meer water toe.

Smeer het glazuur op de koekjes met de bolle kant van een theelepel of met een mes. Werk snel, anders hardt je glazuur al uit. Geef steeds een geglazuurd koekje aan je kinderen om te versieren. Versier de koekjes met smarties, strooisels, etc.

Dit recept is geïnspireerd op een koekjesrecept van Laura’s Bakery

 

Koekjes bakken hoort wat mij betreft een beetje bij kerst en ook bij vakantie. Nu de schoolvakanties een week vervroegd zijn vond ik het daarom wel leuk om daarvoor nog een recept met je te delen. Ik maakte het deeg voor deze koekjes met Fleur’s verjaardag eind november. Ik bakte een kinderwagentaart voor haar, maar aangezien ze niet altijd zo’n taart-eter is, wilde ik er nog Nijntje koekjes bij maken. Die liepen eerst gigantisch uit en waren daardoor helemaal mislukt. Dus ging ik naar Laura’s Bakery en paste een van haar recepten een beetje aan naar onze smaak. Ik had nog voor Fleur’s verjaardag maar een paar koekjes nodig en vroor de rest van het deeg daarom in voor de kerstvakantie.

Deze kerstkoekjes zijn, in tegenstelling tot veel “kinderkoekjes” vind ik, echt lekker van smaak. Dat komt door de speculaaskruiden en ook het glazuur geeft ze net wat extra’s. Dit recept is heel leuk om met je kids te bakken. Ze kunnen helpen met het maken van het deeg, het uitrollen (een kleine deegroller werkt beter voor ze), het uitsteken en uiteraard het versieren. Wij bakten ze zelf afgelopen zondag. Ze waren eigenlijk bedoeld voor in het “kerstpakket” van opa en oma die iedere week oppassen. Maar doordat Corona roet in het eten gooide moeten we ze nu allemaal zelf opeten 😉 Nog maar even bedenken wat we dan voor opa en oma gaan doen…


1 ping

  1. […] snijden” (met een onscherp kindermes) of aardappels plonsen doet het altijd goed. Qua bakken zijn koekjes uitsteken en versieren favoriet bij Dex en Fleur. Maar ik bak ook wel eens brood, cupcakes, taart of cake met ze. Vorig […]

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.