Omgekeerde perentaart

Ingrediënten 1 taart:
•    4 eieren, gesplitst
•    2 extra eiwitten
•    135g suiker
•    60 milliliter zonnebloemolie
•    100 milliliter melk
•    1/2 theelepel vanille aroma
•    150g bloem
•    60g amandelmeel
•    16g bakpoeder
•   3 peren
•    65g ongezouten roomboter
•    100g donkere basterdsuiker

Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).

Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28 centimeter) met bakpapier en pak de onderkant goed in met aluminiumfolie tegen het lekken van de karamel.

Splits de eieren en mix de eierdooiers met 110g van de suiker ongeveer 10 minuten totdat het dik, licht van kleur en in volume toegenomen is.

Voeg het vanille aroma samen met de zonnebloemolie en de melk toe aan het eierdooiermengsel en mix totdat alles goed gemengd is.

Zeef de bloem met het bakpoeder en schep samen met het amandelmeel luchtig door het eierdooiermengsel.

Mix in een schone kom met schone gardes de 6 eiwitten met 25 gram suiker tot zachte pieken. Spatel ongeveer 1/3 deel van de eiwitten door het beslag om het losser te maken. Spatel tenslotte ook de rest van de eiwitten er door.

Zet het beslag even aan de kant en schil de peren. Snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd ieder kwart vervolgens nog in 3 stukken in de lengte.

Neem een steelpan met dikke bodem en doe hierin de roomboter met de donkere basterdsuiker. Zet op het vuur en laat de suiker karamelliseren. Roer niet maar beweeg af en toe met de pan om aankoeken van de karamel te voorkomen.

Wanneer alle suiker gesmolten is en je een mooie karamel ziet ontstaan, schenk je deze in de springvorm. Leg de peren hierin als een soort waaier. Let op voor je vingers want de karamel is erg heet! Schenk het cakebeslag over de peer en bak de taart circa 60 minuten in een voorverwarmde oven.

Controleer of de taart goed gaar is door er een satéprikker in te steken en te kijken of deze er schoon uitkomt. Laat de taart in de vorm volledig afkoelen. Keer de taart om op een bord en serveer.

Hoe kunnen we beter opstarten dan met een taart? Gisteren nadat ik voor het eerst sinds 2,5 jaar weer eens wat online had gezet ben ik ’s middags lekker de keuken ingedoken voor 2 soorten cupcakes om deze mijlpaal te vieren. Die recepten en foto’s moet ik nog uitwerken maar deze omgekeerde perentaart maakte ik een paar weken geleden al. Het was een van de eerste recepten die in mijn hoofd ontstonden toen ik bedacht had om mijn blog weer een beetje te gaan oppakken. Peer en karamel is een erg lekkere combinatie en we zitten midden in het perenseizoen dus waarom niet? Na een pittige coachingssessie op een dinsdagochtend had ik toen ik thuiskwam vooral veel zin om even iets met mijn handen te doen dus ik dook de keuken in en maakte deze omgekeerde perentaart. Door de gebrande karamel heeft ie ook een klein bittertje. Mark en ik vonden dat heerlijk in combinatie met de noot smaak van de amandel en als tegenhanger voor het zoet. Ook bij onze buren viel ie goed in de smaak maar de kinderen waren geen fan 😉


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.