Rozijnenbrood

Rozijnenbrood-1 met logo

Ingrediënten:
Voor het deeg
•    450g tarwebloem
•    7g gedroogde gist
•    8g zout
•    20g suiker
•    geraspte schil van een halve citroen
•    geraspte schil van een halve sinaasappel
•    30g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
•    120g karnemelk op 20 – 25 graden
•    200g water op 20-25 graden
•    1 ei op kamertemperatuur
•    360g rozijnen
Verder nodig
•    zonnebloemolie om in te vetten
•    plasticfolie om af te dekken
•    broodbakvorm
•    zachte ongezouten roomboter om het brood mee in te strijken na het bakken

Doe de rozijnen in een steelpan of kom en voeg hier kokend water aan toe totdat de rozijnen net onder water staan. Laat 5 minuten wellen en laat vervolgens uitlekken in een vergiet. Leg een dubbel vel keukenpapier op het aanrecht, spreid de rozijnen hierover uit en dep ze goed droog met een extra stuk keukenpapier.

Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen in een kom en roer door elkaar totdat alles goed gemengd is. Kneed vervolgens tot een soepel en licht plakkerig deeg. Voeg tijdens het kneden geen extra bloem toe, het deeg wordt door het kneden vanzelf minder plakkerig. Laat het deeg ongeveer 15 minuten afgedekt met plastic folie staan en kneed dan de rozijnen er doorheen.

Vorm een bal van het deeg. Neem een grote kom en vet deze licht in met zonnebloemolie. Leg de deegbal in de kom en draai één keer rond zodat het deeg bedekt is met de olie. Vet een stuk plastic folie licht in met zonnebloemolie en dek de kom hiermee af. Laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen. Het deeg is goed als het volume ongeveer verdubbeld is en je er met een vinger een gat in kunt prikken dat blijft staan.

Neem de deegbal uit de kom en leg op het aanrecht. Duw de lucht uit het deeg en maak er vervolgens een bol van (deze moet je niet stevig aan drukken). Dek het deeg af met plastic folie en laat circa 20 minuten rusten.

Vet een broodbakvorm licht in met zonnebloemolie. Nu ga je een busbrood vormen van het deeg. Dit doe je als volgt: Draai het deeg om en rol het met een deegroller uit tot een flinke plak die overal even dik is. Vou de rechterkant van het deeg tot net over het midden van het deeg. Doe dit ook met de linkerkant (deze flappen overlappen dus een beetje). Rol het deeg nu in de lengte weer uit en zorg er daarbij voor dat het deeg niet breder wordt dan het bakblik. Rol het deeg vanaf de bovenkant op, door het langzaam naar je toe te rollen. Knijp de naad goed dicht en leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

Dek de vorm af met ingevet plastic folie en laat nogmaals ongeveer 60 tot 75 minuten rijzen. Het brood is goed gerezen wanneer het ongeveer in volume verdubbeld is.

Verwarm tijdens de tweede rijs de oven alvast voor op 180 graden (boven- en onderwarmte). Bak het broodjes vervolgens in 40 minuten gaar en bruin. Stort het brood na het bakken direct op een rooster en bestrijk het met een kwastje lichtjes met ongezouten roomboter. Laat helemaal afkoelen voordat je het brood snijdt.

Bron: Brood uit eigen oven – Levine van Doorne

 

Oh my god wat was dit brood lekker zeg! Sinds ik het boek van Levine heb, bak ik met enige regelmaat zelf brood. Ik probeerde naast de meergranenbolletjes die op het blog staan ook al eens zelf pistoletjes en speltbrood uit dit boek, beide ook heerlijk! Tijdens de Paasdagen bakte ik dit rozijnenbrood en dat was zo lekker dat ik toch besloot nog een recept uit haar boek te plaatsen op mijn blog. Echt, dit is het lekkerste rozijnenbrood wat ik ooit gegeten heb! De korst wordt heerlijk dankzij het ei en de karnemelk en het is super luchtig. Een flinke lik ongezouten roomboter, meer heeft dit rozijnenbrood niet nodig! Ik wilde dit brood eigenlijk bakken op zaterdagavond voor Pasen. Ik was uiteindelijk iets later thuis dan gedacht en was doodmoe, waardoor ik tijdens de eerste rijs besloot om het die avond niet meer helemaal af te maken. Nadat ik het deeg gevormd had en het in de bakvorm zat, heb ik deze afgedekt in de koelkast gezet en ben ik lekker m’n bed in gedoken. De volgende dag bleek het brood in de koelkast al voldoende gerezen te zijn en kon ik het meteen afbakken. Super handig wanneer je ’s ochtends of tijdens de lunch graag vers gebakken brood eet! Mocht het deeg in de koelkast nog niet in volume verdubbeld zijn, dan laat je het op kamertemperatuur nog even verder rijzen en bak je het dan af. Let op: je kunt het deeg ongeveer 24 uur in de koelkast laten staan. Ook is het van belang dat je de koelkast niet steeds open en dicht maakt wanneer het deeg erin staat.


2 reacties

    • Lucia op 14/04/2015 om 10:39
    • Reageer

    Lekker hoor bij het lezen van het recept kan je het al bijna ruiken. Nu al zin in.
    Kan de tarwe bloem vervangen worden door spelt bloem??

    1. Dat kan zeker. Tarwebloem kun je altijd vervangen voor speltbloem en volkoren bloem/meel kun je altijd vervangen voor speltmeel. De baktijden e.d. blijven dan gewoon gelijk. Hopelijk vind je ‘m net zo lekker als ik!

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.