Stoofpeertjes tiramisu

Ingrediënten voor 8 personen:
– 1 portie stoofpeertjes
– 1/2 pak lange vingers
– 150g fijne kristalsuiker
– 500g mascarpone
– 300g Skyr
– Cacaopoeder ter garnering

Begin met het maken van de stoofpeertjes volgens dit recept. Dit kan eventueel al een dag eerder, maar ook de gehele tiramisu kun je al een dag eerder maken. Laat de peertjes even afkoelen voordat je ze verder gebruikt en verder de kruiden zodat deze niet per ongeluk in je tiramisu terecht kunnen komen.

Neem een grote (oven)schaal en beleg de bodem met lange vingers met de gesuikerde kant naar boven. Leg de stoofpeertjes op de lange vingers. Zorg er daarbij voor dat de gehele schaal bedekt is met stoofpeertjes. Eventueel scheur/snijd je daarvoor sommige peertjes nog wat verder in stukjes.

Mix de suiker met de mascarpone en de skyr tot een homogene massa. Verdeel deze over de stoofpeertjes laag en strijk mooi glad met bijvoorbeeld een palletmes.

Laat de stoofpeertjes tiramisu minstens 2 uur opstijven in de koelkast maar een dag kan ook geen kwaad, dan trekken de smaken alleen maar beter in.

Garneer met cacaopoeder. Dit wordt het mooiste door het cacaopoeder in een theezeefje te doen en hier met een lepeltje tegen aan te tikken tijdens het bestrooien. Garneer pas nadat de tiramisu 2 uur in de koelkast heeft gestaan. Maar daarna blijft de cacao goed liggen, dus kun je dit ook al voorbereiden.

Wil je een extra feestelijke garnering? Knip dan sterren (met behulp van een koekvormpje bijvoorbeeld) uit dik papier. Leg deze op de stoofpeertjes tiramisu voordat je deze met cacao bestrooit. Verwijder de sterren vervolgens voorzichtig met behulp van een scherp mesje.

De straat waarin wij wonen staat vol met prachtige oude hoge bomen. Het grootste deel van het jaar ben ik daar erg blij mee, maar in de herfst iets minder. Er valt namelijk bijna niet tegenop te werken om je tuin een beetje bladvrij te houden. Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat wat blad in de borders goed is ter bescherming van de planten en voor de beestjes, maar als wij niet regelmatig wat blad zouden ruimen, verzuipen de planten eronder. Er ligt hier aan de straat altijd meer dan een halve meter. Nu hebben wij wel een bladblazer, maar dat is geen top ding en ook hebben wij met beide een drukke baan en nog redelijk jonge kinderen geen zeeën van tijd. Gelukkig hebben wij wel hele lieve mensen in de straat die altijd onze oprit even mee schoon blazen als ze hun eigen voortuin bladvrij maken.

We vonden het leuk om eens iets voor ze terug te doen, dus op 5 december stopten we een chocoladeletter met een gedichtje in de brievenbus bij deze lieve buren waarin we hen uitnodigden voor een diner bij ons. Dat was afgelopen weekend en als dessert maakte ik deze stoofpeertjes tiramisu. Hij is erg gemakkelijk te maken en hoewel je voor de peertjes wel wat geduld nodig hebt, kost het verder weinig moeite en kun je in de tussentijd allerlei andere dingen doen zolang je maar thuis bent.

Wij vonden ‘m in ieder geval allemaal erg lekker en ik vind het persoonlijk een mooie aanrader voor het kerstdiner. Stoofpeertjes hebben voor mij de ultieme kerstsmaak en met deze feestelijke sterren decoratie heb je een prachtige afsluiter van je kerstdiner.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.