Appel speculaas cheesecake

 

Ingrediënten voor 1 grote taart (minstens 16 personen):
Bodem
• 200g speculaas brokken
• 80g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
Vulling
• 875g roomkaas (gebruik roomkaas van hoge kwaliteit zoals bijv. Philadelphia)
• 290g suiker
• 5 eieren
• 60g zure room
• 1 citroen
• 30g bloem
• 5g koek- en speculaaskruiden
• 3 goudreinetten
Topping
• 2 goudreinetten
• klein klontje margarine
• 1 theelepel suiker
• 3 theelepels koek- en speculaaskruiden

Leg alle ingrediënten voor de taart klaar zodat ze goed op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat verwerken.

Begin met het maken van de bodem. Bekleed een springvorm (doorsnede circa 26 cm) met bakpapier en vet de vorm dun in met boter. Verkruimel de koekjes of maal fijn in een keukenmachine. Smelt vervolgens de roomboter in een steelpannetje totdat deze net helemaal is gesmolten. Meng de boter met de koekjes en verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.

Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht) en zet het rooster 1 richel onder het midden.

Ga verder met het maken van de vulling. Mix de roomkaas met de suiker tot een egaal mengsel. Voeg de eieren toe en meng totdat ze zijn opgenomen in het roomkaasmengsel. Herhaal dit voor de zure room. Voeg tenslotte de bloem en de speculaaskruiden toe en mix totdat dit is opgenomen.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Strooi de blokjes appel over de bodem en schenk de vulling nu voorzichtig op de koekjesbodem. Bak de taart in circa 90 minuten gaar.

Maak tijdens het bakken de oven niet open, want daar gaat je cheesecake van scheuren. Zet na 90 minuten de oven uit, laat de ovendeur dicht en laat de cheesecake nog minstens 2 uur in de oven staan om af te koelen tot kamertemperatuur. Zet de taart vervolgens nog 1 nacht in de koelkast.

Tenslotte maak je de topping. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Smelt de margarine in de koekenpan en voeg de appelschijven toe. Bestrooi met de suiker en de kruiden en bak de appelschijven onder regelmatig keren goudbruin. Let op: de appelschijven moeten zacht worden, maar niet breken of tot moes gebakken worden.

Leg de gebakken appelschijfjes nu in een roos op de appel speculaas cheesecake. Dit werkt het best door met de buitenste rand te beginnen en naar binnen toe te werken.

Op mijn werk hebben we een leuke traditie: je bakt altijd een taart voor de persoon die na jou jarig is. Ik was in november niet veel op kantoor dus het duurde even voordat ik de taart voor mijn collega kon maken en meenemen. Maar vorige week was het zo ver. Ik bedacht voor haar deze appel speculaas cheesecake. Aangezien ik met de taart op de fiets, in de trein, in de bus en aan de wandel moest was ik op zoek naar iets wat stevig zou zijn en mooi zou blijven tijdens deze reis. Ook wilde ik iets kruidigs wat past bij dit seizoen.

Omdat ik al tijden geen cheesecake meer gebakken had, vond ik het leuk daar iets mee te doen. En zo ontstond dit recept voor appel speculaas cheesecake. Hij was heerlijk en viel goed in de smaak bij al mijn collega’s. En zo’n appel roos als topping maakt een taart toch altijd extra speciaal en feestelijk terwijl het zo simpel is om zelf te maken.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.