Kaneel bombe met gebakken appeltjes

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de kaneelmousse
– 100ml melk
– 1 kaneelstokje
– 150ml slagroom
– 2 gelatineblaadjes
– 50g suiker
– 1,5 eetlepel kaneelpoeder
Verder nodig:
– 1 grote jonagold appel
– 2 theelepels kaneel
– 1 theelepel suiker
– Klein klontje boter
– 4 bastogne koeken

Wanneer je dit dessert met vergelijkbare vormpjes wil maken dien je siliconen malletjes te hebben, maar als alternatief kun je de mousse ook mooi opdienen in de vorm van quenelles bijvoorbeeld.

Begin met het maken van de kaneelmousse. Verwarm de melk met daarin 2 kaneelstokjes op heel laag vuur en laat gedurende een half uur trekken. De melk mag niet koken. Er kan een vel op de melk komen maar dat kun je er later afhalen en is niet erg.

Klop ondertussen de slagroom half stijf met de suiker. Week de gelatineblaadjes in water. Haal de kaneelmelk van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de kaneelmelk. Roer goed door met een garde totdat alle gelatine is opgelost. Laat even 5 minuten staan en roer nogmaals goed door met de garde.

Voeg de kaneelmelk nu samen met het kaneelpoeder toe aan het slagroommengsel en meng goed. Verdeel de kaneelmousse over de siliconen mallen (ik gebruikte 4 grote halve bollen en 8 kleine halve bollen), waarbij je de grote bollen maar tot de helft vult. Zet de siliconen mallen eerst een half uur in de vriezer. De overgebleven mousse zet je in de in koelkast.

Ga verder met het maken van de appelblokjes. Neem de appel, schil, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Neem de helft van de appel en snijd in kleine blokjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de appelblokjes met 1 theelepel kaneel en 1 theelepel suiker tot een soort chutney. Blijf omscheppen totdat er een grove chutney ontstaat (laat de koekenpan nog staan; niet afwassen!).

Neem de siliconen mallen met de grote bollen uit de vriezer. Verdeel over elke bol een lepel van de appel compote en bedek met de kaneelmousse die je in de koelkast had weggezet totdat de vormpjes vol zitten en zet weer in de vriezer.

Verkruimel de bastognekoeken in grove kruimels. Haal de grote bollen weer uit de vriezer en verdeel de kruimels hier overheen. Houd nog wat achter ter garnering. Zet de mousse weer terug in de vriezer totdat deze er straks in totaal 2 uur heeft in gestaan (langer kan eventueel ook).

Nu ga je de appelschijfjes maken. Neem de overgebleven helft van de appel en snijd in dunne plakken. Bak deze goudbruin en gaar in dezelfde pan als de appelblokjes (inclusief de achtergebleven boter en suiker) terwijl je ze bestrooit met de laatste theelepel kaneel. De appelschijfjes zijn goed wanneer ze zacht en buigzaam zijn maar niet uit elkaar vallen.

Tot slot ga je het dessert opbouwen. Dit doe je minstens 2 uur voor het serveren zodat de mousse niet meer bevroren is (kan ook al wat eerder, uiterlijk een halve dag van te voren) wanneer je de kaneel bombe met gebakken appeltjes en bastogne crumble gaat eten. Maar door de mousse volledig bevroren uit de vormpjes te duwen gaat dit heel gemakkelijk en netjes. Neem 4 borden of plankjes. Duw de kaneel bombes uit de vorm en leg op het midden van het bord. Duw nu de kleine bolletjes kaneelmousse uit hun vormpjes en leg aan de zijkanten van het bord. Leg appelschijven tegen alle kleine bolletjes mousse aan en draai een klein roosje van 1 appelschijfje per kaneel bombe om daar bovenop te zetten. Bewaar in de koelkast tot het serveren en bestrooi tot slot met de overgebleven bastogne crumble vlak voordat je de desserts op tafel zet.

Als dit geen feestelijk dessert is dan weet ik het ook niet meer. Deze kaneel bombe met geroosterde appeltjes en bastogne crumble maakte ik al in oktober tijdens een etentje bij ons thuis met een oud-collega en zijn vrouw. Het viel erg in de smaak bij ons alle 4 en het ziet er super mooi uit dus ik nam me al snel voor om het voor de Kerst met jullie te delen. Maar door alle drukte in huis met verjaardagen, Sinterklaas, zieke kinderen in november en ik zelf ziek afgelopen week duurde dat iets langer dan ik had bedacht. Vandaag dus alsnog, speciaal voor alle last minute beslissers en anders voor op een andere dag met een uitgebreid etentje.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.