Dino taart

Ingrediënten voor 1 grote taart (minstens 16 personen):
Voor de biscuits
– 6 eieren
– 192g fijne kristalsuiker
– 135g bloem
– 45g maizena
Voor de monchou crème
– 300g ongezouten roomboter
– 300g monchou
– 105g poedersuiker
Voor de vulling
– 0,5 tot 1 pot aardbeienjam
Voor de versiering
– 3 grote satéprikkers
– Je kunt hier gebruiken wat je wil, ik ging voor een cijfer kaars, speelgoed dino’s in combinatie met kant en klaar gekochte mini dino’s van suiker, suiker letters en dino sprinkles.

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Bekleed 1 hoge springvorm met een doorsnede van circa 20 centimeter met bakpapier en doe het zelfde met 2 springvormen van circa 15 centimeter doorsnede. Vet alle bakvormen goed in.

Begin met het maken van de biscuits. Mix de eieren met de suiker in circa 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de blome en maizena en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel dit voorzichtig door elkaar totdat het meel is opgenomen maar let op dat je niet alle lucht uit het mengsel slaat.

Verdeel het beslag over de bakvormen. Het biscuit uit de grotere bakvorm ga je straks horizontaal doorsnijden om 2 lagen te creëren, terwijl je het biscuit uit de kleinere bakvormen straks op elkaar gaat stapelen. Houd hier rekening mee in de verdeling van je beslag. De grote vorm moet dus tot hoger gevuld zijn.

Bak de biscuits in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar: een satéprikker zou er droog uit moeten komen. Laat de biscuits circa 5 minuten in de vormen afkoelen, snijd los en laat vervolgens op een taartrooster volledig afkoelen.

Ga verder met het bereiden van de monchou crème. Zorgt dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de poedersuiker onderin je beslagkom en doe de boter en monchou daar bovenop. Mix eerst voorzichtig op een lage stand waarbij je de mixer kunt bedekken met een theedoek om het stuiven van de poedersuiker te voorkomen. Na circa 5 minuten kun je de mixer wat harder zetten en klop je de crème goed romig. Zet een half uur weg in de koelkast. Bewaar daarna afgesloten op kamertemperatuur tot gebruik.

Tot slot ga je de dino taart in elkaar zetten. Dit kun je pas doen als de biscuits volledig zijn afgekoeld en de crème goed is opgesteven. Ik neem hier graag ruim de tijd voor en doe het altijd een dag van te voren.

Begin met het “grote” biscuit en snijd dit horizontaal door midden. Besmeer de onderste plak royaal met aardbeienjam en leg de bovenste plak er terug op. Besmeer de bovenste plak in het midden ook royaal met aardbeienjam. Blijf ruim weg van de randen: de jam moet wegvallen onder de eerste laag van het “kleine biscuit” die je er nu op stapelt. Besmeer ook dit kleinere biscuit royaal met aardbeienjam. Leg nu de laatste laag van het “kleine biscuit” er boven op. Tip: doe dit ondersteboven, de onderkant is vaak heel erg recht en door er voor te zorgen dat dit de bovenkant wordt, ziet je dino taart er uiteindelijk mooi strak uit.

Knip 3 sateprikkers op lengte en verwijder eventuele splinters/snippers: zorg dat je ze zo in de gestapelde biscuits kunt duwen dat alle biscuits stevig aan elkaar komen te zitten maar dat er geen stuk satéprikker uit je dino taart steekt. Druk de op maat geknipte satéprikkers zo in de taart dat deze op 3 punten goed verstevigd wordt en niet gaat verschuiven. Blijf weg uit de kant maar verdeel wel goed over het oppervlak van het kleine biscuit.

Nu ga je de eerste laag monchou crème aanbrengen. Werk met een klein palletmes en eventueel een schraper voor mooie strakke randen. In de eerste laag wil je oneffenheden in je cake weg werken: “gaatjes” in je biscuit strijk je dicht met wat crème. Tevens zorg je dat de volledige taart met een dun laagje crème bedekt is. Werk echt met een dunne laag, de eerste laag is namelijk altijd lastig en geeft soms wat kruimels. Ik probeer me bij het afsmeren altijd te bedenken dat ik een soort stukadoor ben 😉

Na de eerste laag zet je de cake in de koelkast zodat de crème goed opstijft. Dit doe je in ieder geval een half uur, langer kan ook als dat beter past in je planning.

Nu voeg je de laatste laag toe. Zorg dat de hele cake bedekt is met een egale laag van de monchoucrème. Gebruik een schraper om de hoge kanten mooi strak te trekken. Doordat de eerste laag crème goed is opgesteven, zul je zien dat je geen kruimels biscuit meer mee trekt en kun je veel mooier werken. Het is okay om meerdere keren over hetzelfde stukje heen te gaan. Het gebeurt mij ook regelmatig dat ik iets te veel crème wegtrek bij het strak trekken en er een nieuw laagje op smeer en het nog eens over doe.

Tot slot versier je de taart. Afhankelijk van de versiering die je gebruikt (smarties e.d. geven vaak kleur af aan de crème) kun je dit ook pas vlak van te voren doen. Bewaar de dino taart niet in de koelkast, maar op kamertemperatuur of in een kelder als je die hebt. Ik zet er vaak een omgekeerde plastic opbergbak zonder deksel overheen om ‘m te beschermen tegen eventuele insecten/pluisjes/etc. Als je de dino taart in de koelkast bewaart, wordt de cake droog en de crème heel hard en daar wordt ie niet lekkerder van.

 

Deze dino taart bakte ik afgelopen februari voor Dex zijn vijfde verjaardag. Dex zit al een tijdje in de dino fase en na de nodige taarten in auto thema vond ik het heerlijk om nu eens los te gaan met een ander thema. Ik houd van bakken maar ik vind dit soort “projecten” altijd het allerleukste! Concept bedenken, onderdelen maken en dan met een lekker muziekje op de achtergrond alles in elkaar zetten en versieren. Heerlijk!

De taart zag er niet alleen leuk uit maar smaakte ook heerlijk. De monchou crème is lekker zacht en het fruitige van de aardbeien jam maakt dat de taart net wat minder zwaar op de maag valt. Uiteraard kun je ook andere decoraties gebruiken met hetzelfde recept en zo het thema van de taart veranderen.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.