Griekse salade

Onlangs maakten wij de lamsköfte waarvan ik je laatst al het recept gaf. Dit keer niet met couscous, maar met volkoren pita’s, hummus, diverse soorten rauwkost en feta. Heerlijk, ik houd echt van dat soort maaltijden met een volle tafel waarbij iedereen zijn eigen versie kan maken. De köfte ging op, maar van de rauwkost en feta had ik nog het nodige over. Ideaal om in de dagen daarna een lekkere Griekse salade te maken voor de lunch. Sowieso ben ik momenteel in een fase waarin ik heel veel groentes eet voor de lunch. Normaal vind ik dat altijd een beetje een drempel maar nu ik even een sabbatical van het werkende leven heb genomen, heb ik meer ruimte in mijn hoofd en ontdekte ik dat het met een beetje voorbereiding eigenlijk super snel klaar is.

De oven gedroogde tomaatjes en ingelegde rode ui staan tegenwoordig eigenlijk standaard in mijn koelkast en met wat sla en rauwkost erbij heb je dan al snel een smakelijk geheel. Ik zal binnenkort nog wel eens een artikel maken met snelle en gezonde lunch ideeën die je gemakkelijk kunt voorbereiden. Voor nu dus de Griekse salade, je kunt alle ingrediënten eventueel al voorsnijden en in aparte bakjes (luchtdicht!) in de koelkast bewaren. Bij de komkommer en paprika moet je dit niet te lang van te voren doen (maximaal de avond ervoor) want die drogen wat sneller uit, vooral de komkommer. Ijsbergsla kan wel een dag of 2 gesneden bewaard blijven, de feta blijft zeker een paar dagen goed na het snijden.

Ingrediënten voor 2 personen:
– 3 flinke handen gesneden ijsbergsla
– 1/2 komkommer
– 1 rode paprika
– 30g feta
– 4 eetlepels oven gedroogde tomaatjes
– 4 eetlepels ingelegde rode ui

Begin met het maken van de oven gedroogde tomaatjes volgens dit recept en de ingelegde rode ui volgens dit recept. Beide kun je heel goed voorbereiden want blijven luchtdicht verpakt in de koelkast bijna een week goed.

Verdeel de ijsbergsla over 2 borden. Snijd de komkommer in blokjes en strooi over de sla. Snijd de rode paprika in stukjes en verdeel over de salade. Snijd de feta in blokjes en verdeel over het bord.

Verdeel ook de oven gedroogde tomaatjes over de salade. Doe tenslotte hetzelfde met de ingelegde rode ui. Deze kun je het beste uit het bakje halen met een vork, zodat het zoetzuur een beetje kan uitlekken en je niet een lepel vocht mee schept. Even uit laten lekken in een theezeefje kan natuurlijk ook.

Serveer de Griekse salade eventueel met een volkoren pita broodje met hummus of tzatziki voor een gezonde én vullende lunch.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.