Havermout appeltaart ontbijt

Ik ontbijt eigenlijk elke dag hetzelfde: een bakje skyr, bestrooid met havermout, tarwezemelen en pure hagelslag. Vervolgens doe ik wat zomerfruit uit de vriezer in een pannetje en laat dat ontdooien en warm worden om er tot slot overheen te gieten. Ik vind dit echt super lekker en vind het geen straf om dit elke dag te eten. Maar ik probeer de laatste weken wat gezonder te eten. Na maandenlang niet sporten door een dubbele hernia zijn er een paar kilo’s bijgekomen die ik er graag rustig weer af wil werken. Bovendien werd ik onlangs geopereerd en besloot ik mijn herstel te bevorderen door vooral dingen te eten die goed zijn voor mijn lijf.

Hagelslag is echt een verslaving dus ik wilde eens een nieuw ontbijtrecept proberen waarin ik de hagelslag niet zou missen (mijn dagelijkse ontbijt vind ik zonder echt beduidend minder lekker). Gebakken havermout (of “baked aats”) waren een tijdje een trend maar had ik eigenlijk nog nooit geprobeerd. Aangezien ik iets warms voor ontbijt wel lekker vind, leek me dit een goede optie. Appel, rozijn, kaneel zijn een andere favoriete combi hier in huis (niet alleen bij mij, maar zeker ook bij mijn zoon) dus ik besloot een gebakken havermout appeltaart ontbijt te maken.

Het resultaat was heerlijk en ga ik dan ook zeker vaker maken. Ik at ‘m warm en als je dat wil, is dit misschien niet het handigste ontbijt voor een werkdag. Maar in het weekend is het een heerlijk en gezond alternatief voor je zondagse croissantje of ontbijt pannenkoekjes. Of je eet ‘m lekker ’s avonds op de bank in plaats van een koekje of een stukje chocolade. 

Geen tarwezemelen in huis? Die kun je prima weglaten zonder ze te vervangen. Het vanille eiwitpoeder helpt vooral dit havermout appeltaart ontbijt iets luchtiger en zoeter te maken, maar kun je eventueel ook weglaten. Laat je het me weten als je dit recept geprobeerd hebt?

Ingrediënten voor 2 personen:
• 30g havermout
• 1g tarwezemelen
• 2 flinke theelepels kaneel
• 20g volkoren spelt meel
• klein snufje zout
• 1 schepje vanille eiwitpoeder
• 2g bakpoeder
• 80ml halfvolle melk (of een plantaardig alternatief)
• 1 ei
• 40g rozijnen
• 1 kleine friszoete appel (bijv. Pink lady of Elstar)

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en bekleed 2 kleine ovenschaaltjes met een stukje bakpapier.

Meng de havermout met de tarwezemelen, kaneel, het spelt meel, zout, vanille eiwitpoeder en bakpoeder. Zet even weg.

Laat de rozijnen wellen in warm water. Ondertussen klop je het ei los met de melk. Meng dit met het havermout mengsel.

Was de appel, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd nu in dunne plakjes. Ik liet de schil er aan (meer vezels en meer vitamines), maar deze kun je eventueel verwijderen.

Laat de rozijnen uitlekken en meng met de appelplakjes. Verdeel dit mengsel over de 2 ovenschaaltjes en druk een beetje aan. Giet nu het beslag over de appelplakjes heen, waarbij je er voor zorgt dat het beslag ongeveer gelijk verdeeld wordt tussen de 2 ovenschaaltjes.

Bak de havermout appeltaartjes in circa 15 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat een paar minuutjes afkoelen en eet dan direct op of bewaar na afkoelen in de koelkast tot gebruik. Dit havermout appeltaart ontbijt is heerlijk met een paar lepels skyr of andere dikke yoghurt of kwark.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.