Hazelnoot kers tiramisu


Ingrediënten voor circa 4 tot 6 personen:
Voor het hazelnoot schuim:
– 32g blanke hazelnoten
– 1 eiwit
– snufje zout
– 50g fijne suiker
– 25g poedersuiker
– 4g maïzena
Overige ingrediënten:
– 1 blik kersenvlaaivulling á 430g
– 60g suiker
– 250g mascarpone
– 150g Skyr
– Cacaopoeder of melkchocoladeschaafsel ter garnering
Verder nodig:
– Keukenmachine of staafmixer met hakmolentje
– Serveerschaal met platte bodem

Begin met het maken van het hazelnootschuim. Dit kun je al prima een dag of enkele dagen eerder doen. Wanneer je het schuim afgekoeld luchtdicht bewaard (bijv. in een afgesloten zak of bak) blijft het namelijk wel een aantal dagen goed.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de hazelnootnoten daarover. Rooster ze in circa 8 tot 10 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en verlaag ondertussen de oventemperatuur naar 135 graden.

Doe het eiwit met het zout in een vetvrije kom en klopt dit op. Wanneer het schuimig begint te worden voeg je lepel voor lepel de suiker toe. Blijf kloppen totdat je een stijf glanzend eiwitschuim krijgt. Hak de hazelnoot fijn in de keukenmachine totdat je een fijn kruim hebt. Spatel dit samen met de poedersuiker en maïzena voorzichtig door het eiwitschuim.

Beleg een bakplaat met bakpapier en verdeel hazelnootschuim hier over heen. Bak het schuim 1 uur in de oven. Zet de oven vervolgens uit en laat het schuim volledig afkoelen in de oven (het liefst een hele nacht).

Ga verder met het maken van de tiramisu vulling. Klop de suiker met de mascarpone en de skyr door elkaar tot een homogene massa. Nu kun je de hazelnoot kers tiramisu in elkaar gaan zetten. Hoe langer van te voren je dit doet, hoe minder knapperig het schuim zal zijn. Eventueel kun je het schuim een beetje “coaten” met gesmolten chocolade om ‘m knapperiger te houden, maar dit is niet noodzakelijk.

Breek het schuim in stukken en verdeel over de bodem van de serveerschaal. Houd nog een klein stuk over ter garnering. Verdeel de kersenvlaai vulling hier overheen. Verdeel tot slot het mascarpone mengsel hier over. Decoreer met chocoladeschaafsel (dit maak je makkelijk zelf door met een kaasschaaf over de doorsnede van een reep te gaan) of met cacaopoeder. Dit wordt het mooist als je het in een zeefje doet en daar vervolgens zachtjes tegenaan tikt met een lepel boven de tiramisu. Verkruimel tot slot het achtergehouden hazelnoot schuim over de tiramisu. Server de hazelnoot kers tiramisu direct of bewaar tot gebruik in de koelkast.

Met Pasen maakte ik een hazelnoot schuimtaart voor bij onze brunch. Het recept hiervan krijg je binnenkort van me. Ik had echter nog hazelnootschuim over en heb eigenlijk altijd een blik kersenvlaai vulling op voorraad en dus besloot ik last minute een extra gerecht toe te voegen aan onze brunch: de hazelnoot kers tiramisu. Soms ontstaan de beste recepten uit spontane ingevingen om iets te doen met restjes en deze hazelnoot kers tiramisu is daar zeker een voorbeeld van. Hij is heel eenvoudig te maken en echt super lekker van smaak. Ga jij ‘m proberen?


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.