Hertenstoof

Ingrediënten voor circa 6 personen:
– Flinke klont roomboter
– 2 sjalotten
– 1 teen knoflook
– 900g herten stoofvlees
– 2 laurierblaadjes
– 500 milliliter paddenstoelenbouillon
– ½ fles Ruby port
– 1 volkoren ontbijtkoek in plakken
– 500g rode kool

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snipper alvast de uien.

Neem vervolgens een stoofpan en laat hierin de boter op middelhoog vuur goed heet worden. Wacht tot het bruisen van de boter is opgehouden. Doe dan het vlees samen met de gesnipperde uien in de pan. Pers de knoflook hier boven uit.

Laat even fruiten totdat de ui glazig begint te worden en het vlees een beetje aangebakken is.

Zet de pan op je kleinste pitje en draai het vuur helemaal laag. Voeg de laurierblaadjes, bouillon en port toe aan het vlees. Doe nu de deksel op de pan en laat circa 1 uur stoven op laag vuur. Roer tussendoor af en toe even door. Na een uur voeg je de rode kool toe. Verkruimel de plakken ontbijtkoek en voeg deze in delen toe terwijl je zachtjes roert. Laat nogmaals een uur stoven op laag vuur met de deksel op de pan en roer tussendoor af en toe door.

Vis tenslotte de laurierblaadjes uit de pan en gooi weg. Je kunt de hertenstoof nu laten afkoelen en in de koelkast bewaren tot gebruik en dan weer rustig opwarmen of je serveert hem direct.

Lekker met aardappel gratin of deze knolselderij gratin met amandel manchego kruim.

Het stoof seizoen is weer begonnen, evenals het wild seizoen. Heerlijk! Ik houd van stoven, het kost wel eens waar veel tijd, maar niet veel moeite, dus als je toch thuis bent is het een perfect gerecht. Je hele huis ruikt ’s middags al lekker naar de stoof, ik houd ervan!
Deze hertenstoof maakte ik begin oktober, toen er mensen bij ons kwamen eten. Hoewel het toen nog best mooi weer was, had ik zin in een lekker herstig menu. Het hoofdgerecht was deze hertenstoof in combinatie met de knolsederij gratin met amandel manchego kruim. Heerlijk was het! Gelukkig zit er nog een portie van de hertenstoof in de vriezer, ik denk dat ik die deze week maar eens klaar ga maken, heb er nu al zin in!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.