Wat eten we vandaag?

Toen we nog in Amsterdam woonde, vond ik het bedenken van wat we gingen eten nooit zo lastig. Pre kinderen deed ik sowieso vaak niet aan weekmenu’s maar ging ik gewoon meerdere keren per week naar de supermarkt. Tevens gingen we gemiddeld wel een keer per week uiteten of bij vrienden eten en Mark en ik lusten beide zo’n beetje alles. Mijn hoofd zat altijd vol met nieuwe recept ideeën en we aten super gevarieerd.

Na de komst van de kinderen werd dit al ietsje lastiger. Maar aangezien die 3 dagen per week naar een opvang gingen waar ze een warme lunch kregen en ik vaak ook nog wel een restje van een kidsproof gerecht in de vriezer had liggen, waren er nog genoeg dagen in de week over waarop ik kon bedenken wat ik wilde. Het maakte niet uit of het pittig was, of rauw vlees bevatte en ook niet of het lang duurde om klaar te maken, want na het ophalen van de kinderen konden die alvast aan tafel met een boterham, terwijl wij ons avondeten bereidde.

Dat veranderde echter allemaal met onze verhuizing naar Driebergen. Hier hadden we niet de luxe van een opvang met een warme lunch. En hoewel ik Amsterdam nooit gemist heb en hier heel blij ben, was dat iets waar ik de eerste maanden enorm aan moest wennen. Ineens begreep ik al die mensen die zeggen “ik weet niet wat we vanavond toch weer zullen eten” een stuk beter. Inmiddels heb ik echter een iets betere modus gevonden in het creëren van een weekmenu en dus deel ik vandaag mijn tips met je.

Ten eerste hebben wij ongeveer een jaar geleden ingevoerd dat Mark en ik om de week het menu bedenken voor die hele week. Heerlijk vind ik dat! Mark bedenkt andere gerechten dan ik en zo wordt het makkelijker om gevarieerder te ten. Sowieso zorgt het ervoor dat ik meer inspiratie heb voor het weekmenu, nu ik het niet iedere week zelf hoef te bedenken. Aanrader dus!

En als het dan “mijn week” is, hoe bedenk ik dan een gevarieerd menu? Ik heb los gelaten dat we iedere avond iets moeten eten wat de kinderen ook lekker vinden en dat helpt enorm. Staat er iets op het menu waarvan ik weet dat het lastiger gaat worden, dan serveer ik tijdens het koken (vaak het moment dat zij even televisie mogen kijken) een flinke bak met rauwkost, al dan niet met een hummus dipje erbij. Zo hebben ze wel alvast wat groentes binnen en gaan ze sowieso niet met lege maag naar bed. Want bij ons is de regel: wij bepalen wat we eten, zij bepalen hoeveel, maar er is geen alternatief. Ook kijk ik altijd even naar het programma van die week. Op drukke dagen met weinig tijd om te koken, kies ik voor snelle maaltijden of trek ik een restje uit de vriezer.

Ik kies vaak 2 standaard gerechten die de kinderen meestal goed eten en wij ook lekker vinden:
1 avond aardappelen, groente, vlees/vis
– De aardappels maak ik meestal in de oven; lekker makkelijk en geen afwas
– Qua groente is dit voor de kinderen bijna altijd erwtjes (eten ze top), soms sperziebonen (gaan er matig in, maar ze eten er wel wat van) en in de winter soms rode kool. Voor ons varieer ik meer met de groentes, maar een van mijn favoriete blijft witlof met kaas uit de oven.
– Qua vlees/vis is het voor de kinderen vaak kip schnitzel, vissticks, gehaktbal of rundervink en voor ons varieer ik dan weer meer

1 avond pasta, meestal met een rode saus. De ene keer kies ik voor macaroni, de andere keer maak ik een lasagne. Soms met vega gehakt en soms met regulier gehakt. Vaak verstop ik hier allerlei groente in door ze te stomen en dan door de saus heen te pureren.

Daarnaast kies ik vaak nog 3 gerechten uit een mix van recepten die de kinderen kunnen mee eten, zoals:
Ovenschotel: In vele variaties terug te vinden op mijn blog en wordt eigenlijk altijd goed gegeten. Appelmoes is wel onderdeel van het succes 😉

Curry: Een milde curry vinden onze kinderen vaak best prima. Deze kip pompoen curry staat regelmatig op het menu, evenals deze zoete aardappel curry waarbij ik de rode peper dan achterwege laat.

Risotto: toen de kinderen kleiner waren, aten ze risotto bijna altijd goed. Tegenwoordig eten ze het vaak slecht, maar dat weerhoudt mij er niet van om het te blijven proberen. De pompoen risotto en pastinaak risotto blijven mijn favorieten.

Stamppot: in de winter ook regelmatig terug te vinden op het menu, vooral hutspot doet het goed. Zowel in combinatie met rookworst als met gehaktballen of rundervinken.

Wraps: Mark en ik vinden wraps heerlijk, de kinderen eten het behoorlijk goed als we het in delen op hun bord leggen. Vaak maken we een gezichtje met ogen van komkommer, wangen/oren van grote stukken paprika, een mond van een halve wrap met avocado, haren van kaas en als neus doen we dan een schepje van de saus met kip die wij op onze wraps doen. Dit is zo’n typisch gerecht waarbij we er voor zorgen dat er ofwel voorafgaand aan de maaltijd ofwel tijdens de maaltijd voldoende snack rauwkost beschikbaar is, dat gaat er altijd goed in en zo krijgen ze ongemerkt toch veel groente binnen.

Couscous of rijst gerechten zoals deze Provençaalse couscous of bijvoorbeeld nasi. Ook chili con carne eten we met enige regelmaat, het recept hiervoor zal ik binnenkort eens uitwerken en delen op mijn blog. Helaas eten onze kinderen matig tot slecht van rijst gerechten maar zolang het niet pittig is of geen dingen bevat waarvan ik weet dat ze het echt heel vies vinden, blijf ik het gewoon serveren. Van proberen kun je leren toch 😉

Broodje hamburger / pita met kip, falafel of vegetarische balletjes: zo nu en dan houd ik van een beetje homemade fastfood. Dit zijn allemaal opties die dan wel eens voorbij komen. Voor de kinderen serveren ook dit vaak in delen op hun bord, net zoals bij de wraps. Soms in de vorm van een gezichtje, soms niet. Ook hierbij serveren we dan weer rauwkost voor of tijdens de maaltijd voor de nodige vitamines. Overigens komt ook de diepvries pizza hier wel eens voorbij hoor!

Tot slot zijn er dan nog 2 avonden over waarop ik kies voor aparte gerechten voor de kinderen en voor ons. Soms gaan Mark en ik op zo’n avond uiteten, maar een andere keer kook ik voor ons iets wat de kinderen echt niet lekker vinden zoals biefstuk salade, quinoa met pittige garnalen, een quiche met uitgesproken smaken (als het een beetje neutraal is, wil ik die ook nog wel eens aan de kinderen voorschotelen hoewel ze dit eigenlijk altijd slecht eten), etc. Voor de kinderen trek ik dan een restje uit de vriezer, maak ik een keer extra AGV of ze krijgen een keer pannenkoeken.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren voor jou weekmenu. Ik ben benieuwd naar jouw tips, welke gerechten staan er bij jou regelmatig op het weekmenu?


4 reacties

Naar het reactie formulier

    • Lucia op 09/11/2022 om 08:13
    • Reageer

    Ik maak al jaren een week menu, eigelijk deed ik dit vroeger al maar dat was door meer vrije tijd in het slop geraakt. Sinds corona in de beginfase zo heftig was wilde ik zo min mogelijk naar de winkels en heb ik het weekmenu weer ingesteld. In het weekend maken we samen een lijstje. Wij kiezen meestal eerst de groente en daarna wat erbij gegeten gaat worden. Vlees, vis of vegetarisch. Het werkt echt lekker soms laat ik een dag open als restjes dag. Het in een keer de boodschappen halen scheelt ook in de kosten. Je bent toch snel geneigd wat extra mee te nemen in de super dus hoe minder je daar komt hoe beter voor je portemonnee.

    1. Wat leuk om te lezen Lucia! En je hebt helemaal gelijk, mijn ervaring ook is dat hoe minder vaak je boodschappen doet, hoe minder extra’s er in je mandje/kar verdwijnen! Wat zijn jullie favoriete gerechten in jullie weekmenu?

  1. Wat interessant om het weekmenu van een andere familie te lezen! Ik maak sinds COVID lockdown een week menu, en laat maandag het eten bezorgen. Dan ben ik voor de week klaar met broodtrommels, fruit, en avond eten. Wat staat er deze week op het menu?

    Maandag: Oyakodon (Japanese Chicken and Egg Rice Bowl) and roasted broccoli on the side.
    Dindsdag: Skillet Chicken with Black Beans, Rice, and Chiles (one pot meal! )
    Woendag (vanavond dus) : chimichangas met de overschot van maandag en dinsdag
    Donderdag: Pasta with Chorizo, Chickpeas (from the freezer, cooked from dried two weeks ago) and Kale
    Friday: Indian inspired Nachos.

    En hier zijn mijn gouden tips voor week menu plannig:
    (1) gebruik de app Paprika. Makkelijk recepten bewaren, calendar invullen met maaltijden, en automatisch recepten schalen en eeb boodschappen lijstje maken.
    (2) lekker veel recepten blijven lezen, maar dan ook de beste bewaren in Paprika en onmiddelijk in de menu planning zetten. Ik heb vaak al een maand op voorhand ideen voor wat te koken. I shuffle them around of course, maar inspiratie is nooit weg

    Ik zou het liefst 80% vega eten maar mijn 3 kids en mijn man zijn vleeseters met een passie 🙁

    1. Wat leuk om te lezen Joke en jullie weekmenu klinkt heerlijk, gevarieerd en gezond! Ben jaloers dat jou kids dit eten. Slim idd om alles te laten bezorgen, wij laten meestal een deel bezorgen en gaan voor het andere deel nog naar de winkel. Goede tip ook van Paprika app, thanks! Zelf zou ik inderdaad ook graag meer vegetarisch eten maar vooral mijn man is echt een fervent vleeseter dus in “zijn” boodschappen/menu week zit er vaak geen enkel vegetarisch gerecht en dat probeer ik dan in “mijn” week te compenseren 😉

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.