Kinderwagen taart

Ingrediënten voor een taart voor 10-16 personen:
Voor het biscuit
– 6 eieren
– 192g fijne kristalsuiker
– 135g bloem
– 45g maïzena
Voor de aardbeien monchou crème
– 300g ongezouten roomboter
– 300g monchou
– 105g poedersuiker
– Circa ½ pot aardbeienjam
Voor de versiering
– 4 grote satéprikkers
– 4 Oreo koekjes
– 1 gekleurd rietje
– 1 gingerbread cookie
– Klein stukje gekleurde fondant
– Smarties
– Regenboog & unicorn snoepjes (ander thema kan ook; ik kocht deze online bij een taartenbak winkel)

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Qua vorm kun je voor de onderkant van de kinderwagen het makkelijkste werken met een ovenbestendige RVS kom, die bekleed je met bakpapier. Als je geen RVS kom hebt, kies dan een ronde springvorm met extra hoge randen, dan moet je de taart later aan de onderkant wat bijsnijden voor de juiste vorm. Dan kies je vervolgens in beide gevallen een kleine ronde springvorm die daar ongeveer bovenop past als de kap van de kinderwagen en die vorm bekleed je ook met bakpapier. Vet alle bakvormen goed in.

Begin met het maken van de biscuits. Mix de eieren met de suiker in circa 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de blome en maizena en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel dit voorzichtig door elkaar totdat het meel is opgenomen maar let op dat je niet alle lucht uit het mengsel slaat.

Verdeel het beslag over de bakvormen. Bak de biscuits in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar: een satéprikker zou er droog uit moeten komen. Laat de biscuits circa 5 minuten in de vormen afkoelen, haal ze eruit en laat vervolgens op een taartrooster volledig afkoelen.

Ga verder met het bereiden van de aardbeien monchou crème. Zorgt dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de poedersuiker onderin je beslagkom en doe de boter en monchou daar bovenop. Mix eerst voorzichtig op een lage stand waarbij je de mixer kunt bedekken met een theedoek om het stuiven van de poedersuiker te voorkomen. Na circa 5 minuten kun je de mixer wat harder zetten en klop je de crème goed romig. Mix hier tenslotte de aardbeien jam doorheen totdat je een glad geheel hebt. Zet een half uur weg in de koelkast. Bewaar daarna afgesloten op kamertemperatuur tot gebruik.

Als je het gingerbread koekje zelf wil bakken en versieren met een gezichtje, dan kan dat nu, gebruik daarvoor dit recept. Laat helemaal afkoelen en uitharden voordat je het koekje gebruikt op de taart.

Als de biscuits volledig zijn afgekoeld en de crème niet langer in de koelkast hoef te staan, kun je gaan beginnen met het opbouwen van je kinderwagen taart. Neem de “onderkant” van je kinderwagen, zet op een draaiplateau en smeer helemaal af met de aardbeien monchoucrème aanbrengen. Werk met een klein palletmes en eventueel een schraper voor mooie strakke randen. In de eerste laag wil je oneffenheden in je cake weg werken: “gaatjes” in je biscuit strijk je dicht met wat crème. Tevens zorg je dat de volledige taart met een dun laagje crème bedekt is. Werk echt met een dunne laag, de eerste laag is namelijk altijd lastig en geeft soms wat kruimels. Ik probeer me bij het afsmeren altijd te bedenken dat ik een soort stukadoor ben 😉

Zit de eerste laag erop, dan pak je de “kap” van je kinderwagen. Deze ga je eerst bijsnijden, zodat ie mooi op de onderkant past en tevens hol je een stukje uit, hier komt straks het hoofdje van de baby in te liggen. Pin de “kap” vast met satéprikkers die je dusdanig op maat hebt gesneden/geknipt dat er geen stukje van de prikker uit de taart steekt maar dat het e.e.a. wel stevig aan elkaar bevestigt. Ook de kap ga je nu bestrijken met de crème, doe dit op dezelfde manier die ik zojuist beschreef voor de onderkant. Zorg ook dat beide cakedelen glad op elkaar aansluiten. En gebruik eventueel aan de achterkant van de “kap” wat extra crème om het optisch te laten lijken dat deze bol wegloopt.

Nadat overal een prima laagje crème zit, zet je de cake in de koelkast zodat de eerste laag goed opstijft. Dit doe je in ieder geval een half uur, langer kan ook als dat beter past in je planning.

Als de eerste laag erop zit en is opgesteven ga je de kinderwagen taart mooi afsmeren, nu krijg je geen kruimels meer en dus een veel mooier en gladder resultaat. Ben je blij met je stukadoor werk?

Dan is het nu tijd om de kinderwagen taart te gaan versieren. Zet de oreokoekjes tegen de zijkanten als wielen. Buig het rietje en duw in de taart als handgreep van je kinderwagen. Versieren de randen met smarties. Maak van fondant een dekentje voor de “baby” en versier dit met snoepjes. Leg het gingerbread koekje in de taart (als je dit te lang van te voren doet, wordt ie wat zachter door de crème maar dat geeft op zich niets, je kunt het ook vlak voor het serveren doen) en bedek met het versierde “dekentje”. Succes gegarandeerd!

Volgende week wordt Fleur 4 jaar, maar vandaag vieren we alvast haar en mijn verjaardag voor familie en vrienden. Althans, fingers crosssed dat het door kan gaan, want terwijl ik dit schrijf, heb ik net 2 zieke kinderen in bed gelegd… Hoe dan ook, ik realiseerde me deze week dat ik Fleur’s verjaardagstaart van vorig jaar nog niet met jullie gedeeld had en ik vond ‘m zelf erg leuk dus doe dat gewoon alsnog. Fleur wilde dolgraag een kinderwagen met een baby als verjaardagstaart: ze was en is nog steeds trouwens namelijk dol op spelen met poppen. Ik kreeg het in eerste instantie een beetje benauwd van dit idee, want het leek me nogal lastig maar na wat brainstormen met mijn creatieve moeder kwam ik uit op dit idee. Niet alleen ziet deze taart er super leuk uit, hij smaakt ook erg lekker. En zeg nou zelf: welke poppenmoedertje wordt hier niet helemaal gelukkig van?


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.