Passievrucht meringue tartelettes

Ingrediënten voor circa 16 tartelettes:
Voor de tartelette bodems:
– 175g bloem
– 70g poedersuiker
– 30g amandelmeel
– snuf zout
– 105g koude boter
– 1/2 ei
– extra bloem voor tijdens het uitrollen van het deeg
Voor de passievrucht vulling:
– 1 portie passievrucht curd
Voor de meringue:
– eiwit van 1 ei
– snufje zout
– 33g fijne kristalsuiker
– 30g poedersuiker

Verder nodig: spuitzak, deegroller en cupcake vorm of tartelette vormpjes

Begin met het maken van de passievrucht curd volgens dit recept. Afgesloten in een glazen pot in de koelkast (nadat ie volledig is afgekoeld) kun je de curd makkelijk een week goed houden dus dit kun je prima al wat verder van te voren maken.

Ga verder met het maken van de meringues. Ook deze blijven in een afgesloten bak zeker een paar dagen houdbaar en kun je dus goed voorbereiden. Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht).

Neem een vetvrije kom en doe hierin het eiwit met een snufje zout. Klop met de mixer tot een schuim. Wanneer het begint te schuimen voeg je in kleine beetjes de kristalsuiker toe terwijl je blijft kloppen. Klop door totdat alle suiker goed gemengd is en je een stevig schuim hebt. Nu spatel je de poedersuiker hier voorzichtig doorheen.

Bekleed de bakplaat van je oven met een vel bakpapier en doe het schuim in een spuitzak. Spuit vervolgens mooie toefjes schuim op het bakpapier. Droog het schuim 2 uur in de voorverwarmde oven. Laat vervolgens volledig afkoelen en bewaar dan luchtdicht tot gebruik.

Het laatste onderdeel is het maken van het tartelette deeg. Doe de bloem met het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in de beslagkom. Voeg de boter toe en meng deze door het bloemmengsel. Met een standmixer kun je dit gewoon met je vlindermes doen, met je handen wrijf je de boter door het bloemmengsel. Wanneer het deeg op een grof broodkruim lijkt is het goed. Voeg tot slot het ei toe en kneed met de machine of je handen totdat het een mooi deeg is. Wikkel het deeg in plastic huishoudfolie en leg minstens een uur in de koelkast om af te koelen. Langer kan ook, het deeg blijft in de koelkast zeker 2 tot 3 dagen goed en je kunt het eventueel ook invriezen als je liever bijvoorbeeld de helft van het aantal tartelettes maakt.

Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht. Bestrooi een schoon deel van je aanrecht met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een platte plak van circa 3mm dikte. Steek hier met een ronde koekjesvorm of presenteer ring (doorsnede circa 7 centimeter) ronde plakjes deeg uit. Duw deze voorzichtig in de cupcake vorm. Eventueel prik je de bodem enkele keren in met een vork, dan gaan de bodempjes niet zo bol staan tijdens het bakken (ik was dat zelf echter vergeten en dat was geen probleem). Bak de tartelettes in circa 13-14 minuten goudbruin en gaar. Haal ze na het bakken direct uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

Tot slot zet je de passievrucht meringue tartelettes in elkaar. Neem de afgekoelde bodems en vul met de passievrucht curd. Zet hier een meringue schuimpje bovenop en server direct (als je het schuim te lang met vocht in aanraking brengt of in de koelkast bewaart, kan het weer zacht worden.

Vorige week vroeg ik op Instagram welk recept jullie nog van me wilde hebben voor de Paasdagen. Jullie stemden massaal voor de drie chocolade brookies van gisteren, maar ook deze passievrucht meringue tartelettes waren populair. En ik ben de beroerdste niet dus besloot ook de tartelettes deze week nog even voor jullie uit te werken. Ook deze passievrucht meringue tartelettes zijn weer een heerlijke variant van dit bij mij tegenwoordig populaire gebakje. Het fijne van dit recept is dat je heel goed kunt voorbereiden. Als je wil kun je zelfs het tartelette deeg al eerder maken en ofwel een dag of 2 in de koelkast gebruiken totdat je ze gaat bakken ofwel een tijdje invriezen tot gebruik.

Ik maakte ze alweer een tijdje terug toen ik nog passievruchtencurd en tartelette deeg over had en nog even een nieuwe variant wilde proberen. Ik deelde er eentje met Mark (moet tenslotte zelf wel even goedkeuren wat er op de website komt), maar de overige gingen naar onze buren. Hun feedback was: veel te klein, we willen meer. Dat zegt wat mij betreft genoeg dus probeer ze vooral snel zelf!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.