Rabarber skyr taart


Ingrediënten voor 1 taart van 8-10 stukken:
Voor de bodem
– 190g Bastogne koeken
– 3 eetlepels aardbeien halvajam
Voor de vulling
– 3 stengels rabarber
– 2 eetlepels suiker
– 4 eetlepels water
– 5 blaadjes gelatine
– 250ml slagroom
– 100g suiker
– 500g skyr
Voor de topping
– 3 stelen rabarber
– 1 eetlepel witte basterdsuiker

Begin met het maken van de vulling. Hak de rabarber in stukjes en doe met de 2 eetlepels suiker en het water in een steelpan. Breng aan de kook en blijf regelmatig doorroeren totdat je een soort rabarber compote hebt.

Week ondertussen de gelatine in een bakje water. Mix de slagroom met de suiker stijf en mix de skyr hier doorheen.

Als de rabarber compote klaar is en de gelatine goed geweekt heeft, verwarm je de compote tot net aan de kook. Zet het vuur dan direct uit, knijp de gelatine uit en roer er doorheen. Even goed blijven roeren totdat alle gelatine is opgelost. Laat even staan om af te koelen.

Ga in de tussentijd verder met het maken van de bodem. Verkruimel de koekjes. Dit kan goed in een keukenmachine of door de koekjes in een afgesloten zak te doen en met de deegroller te bewerken. Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28cm) met bakpapier. Roer de aardbeienjam door de koek kruimels en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel.

Meng de afgekoelde rabarber compote door de rest van de vulling en schenk voorzichtig op de koekbodem. Laat de taart minstens 2u opstijven in de koelkast, langer kan ook.

Tenslotte maak jij de topping. Deze kun je het best direct gaan maken als je de taart in de koelkast hebt gezet omdat je de topping volledig afgekoeld moet zijn voordat je ‘m op de rabarber skyr taart legt.

Verwarm je oven voor op 180 graden (hetelucht) Snijd de rabarber in grove stukken. Schep om met de witte basterdsuiker. Bekleed een ovenrooster met bakpapier en rooster de gesuikerde rabarber 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat volledig afkoelen en leg vervolgens op de opgesteven taart.

Als je mij al langer volgt weet je dat ik dol ben op rabarber. Vooral met bakken heb ik altijd weer nieuwe ideeën met rabarber. Een paar weken geleden maakte ik al een hele lekkere rabarbertaart met meringue maar dat recept was nog niet goed genoeg om met jullie te delen dus ga ik hopelijk binnenkort nog even finetunen. Maar daarna bedacht ik dit recept voor rabarber skyrtaart. In eerste instantie wilde ik er een kwarktaart van maken maar aangezien ik altijd standaard skyr in huis heb besloot ik daar voor te gaan (je kunt overigens gerust wel gewoon kwark gebruiken, in dezelfde verhouding).

Deze rabarber skyr taart is lekker fris van smaak maar tegelijkertijd ook kruidig van de bastognekoek. Iedereen die ‘m geproefd heeft vond ‘m heerlijk en hij is ook nog eens makkelijk en snel te maken. Vooral als je net als ik wat hulp inschakelt bij het bakken. Ik liet Dex namelijk de bodem maken en die vond het super leuk om dat te doen met de deegroller. Ondertussen maakte ik samen met Fleur de vulling. Altijd fijn die hulpjes 🙂


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.