Racebaan taart

Ingrediënten voor 1 grote taart (minstens 16 personen):
Voor het biscuit
– 6 eieren
– 192g fijne kristalsuiker
– 135g bloem
– 45g maizena
Voor de monchou crème
– 300g ongezouten roomboter
– 300g monchou
– 105g poedersuiker
Voor de vulling
– Circa ½ pot aardbeienjam
Voor de versiering
– Oreo koekjes
– Smarties
– Pure hagelslag
– Kaarsjes
– Race autootjes (ik kocht deze online bij een taartversiering winkel)
– Groene sprinkles (ook online via taartversiering winkel)
– Zelf geknutselde finish vlaggen

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht). Bekleed 1 grote rechthoekige bakvorm met bakpapier en vet deze goed in.

Begin met het maken van de biscuit. Mix de eieren met de suiker in circa 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef de bloem en maizena en voeg dit toe aan het eiermengsel. Spatel dit voorzichtig door elkaar totdat het meel is opgenomen maar let op dat je niet alle lucht uit het mengsel slaat.

Verdeel het beslag over de bakvorm. Bak het biscuit in circa 20 minuten in het midden van de oven gaar: een satéprikker zou er droog uit moeten komen. Laat het biscuit circa 5 minuten in de vormen afkoelen, snijd los en laat vervolgens op een taartrooster volledig afkoelen.

Ga verder met het bereiden van de monchou crème. Zorgt dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de poedersuiker onderin je beslagkom en doe de boter en monchou daar bovenop. Mix eerst voorzichtig op een lage stand waarbij je de mixer kunt bedekken met een theedoek om het stuiven van de poedersuiker te voorkomen. Na circa 5 minuten kun je de mixer wat harder zetten en klop je de crème goed romig. Zet een half uur weg in de koelkast. Bewaar daarna afgesloten op kamertemperatuur tot gebruik.

Tot slot ga je de racebaan taart in elkaar zetten. Dit kun je pas doen als het biscuit volledig is afgekoeld en de crème goed is opgesteven. Ik neem hier graag ruim de tijd voor en doe het altijd een dag van te voren.

Snijd het biscuit horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste helft royaal met aardbeienjam en beleg met de bovenste helft. Tip: doe dit ondersteboven, de onderkant is vaak heel erg recht en door er voor te zorgen dat dit de bovenkant wordt, ziet je racebaan taart er uiteindelijk mooi strak uit.

Nu ga je de eerste laag monchoucrème aanbrengen. Werk met een klein palletmes en eventueel een schraper voor mooie strakke randen. In de eerste laag wil je oneffenheden in je cake weg werken: “gaatjes” in je biscuit strijk je dicht met wat crème. Tevens zorg je dat de volledige taart met een dun laagje crème bedekt is. Werk echt met een dunne laag, de eerste laag is namelijk altijd lastig en geeft soms wat kruimels. Ik probeer me bij het afsmeren altijd te bedenken dat ik een soort stukadoor ben 😉

Na de eerste laag zet je de cake in de koelkast zodat de eerste laag goed opstijft. Dit doe je in ieder geval een half uur, langer kan ook als dat beter past in je planning.

Nu voeg je de laatste laag toe. Zorg dat de hele cake is bedekt met een egale laag van de monchoucrème. Gebruik een schraper om de hoge kanten mooi strak te trekken. Doordat de eerste laag crème goed is opgesteven zul je zien dat je geen kruimels biscuit meer mee trekt en kun je veel mooier werken. Het is okay om meerdere keren over hetzelfde stukje heen te gaan. Het gebeurt mij ook regelmatig dat ik iets te veel crème wegtrek bij het strak trekken en er een nieuw laagje op smeer en het nog eens over doe.

Tot slot versier je de taart. Zet je “race circuit” uit met smarties en bestrooi de baan royaal met pure hagelslag. Bestrooi de binnenkant en buitenkant van het “circuit” met groene sprinkles. Beleg de buitenkant van de taart met Oreo koekjes. Steek tot slot de vlaggetjes en kaarsjes in de taart en zet de race auto’s op de baan.

Bewaar de racebaan taart niet in de koelkast, maar op kamertemperatuur of in een kelder als je die hebt. Ik zet er vaak een omgekeerde plastic opbergbak zonder deksel overheen om ‘m te beschermen tegen eventuele insecten/pluisjes/etc. Als je de racebaan taart in de koelkast bewaart, wordt de cake droog en de crème heel hard en daar wordt ie niet lekkerder van.

 

Taarten bakken is voor mij ontspanning, maar het allerleukst vind ik het maken van de taarten voor de verjaardagen van onze kinderen. Ik begin met het bedenken van het thema en zoek op Pinterest naar verschillende ideeën. Vaak combineer ik daar dan het e.e.a. van en maak er mijn eigen versie van. Hoewel het er leuk uit ziet, houd ik niet van fondant dus die probeer ik altijd niet of zo min mogelijk te gebruiken. Want voor mij moet ook bij een kindertaart, die toch ook om de buitenkant draait, de smaak gewoon goed zijn.

Deze racebaan taart bakte ik al een hele tijd geleden, voor Dex zijn vierde verjaardag. Onlangs kwam ik de foto weer tegen en besloot ik dat het toch nog wel leuk vond om deze taart met jullie te delen. Er zijn namelijk vast meer kleuters die blij worden van een racebaan taart. Het maken kost even wat tijd, maar moeilijk is het niet dus zet een gezellig muziekje op en geniet van het creatieve proces!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.