Frisse flammkuchen met groene asperges, courgette en parmaham

Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de bodem
•    110g bloem
•    4g gedroogde gist
•    10 milliliter olijfolie
•    3g zout
•    125g lauwwarm water
Voor de topping
•    6 eetlepels ricotta
•    Sap van 1 limoen
•    2 theelepels Provencaalse kruiden
•    Versgemalen peper naar smaak
•    50g groene aspergetips
•    1/3 courgette
•    4 plakken parmaham
•    Handje pistachenoten
•    Handje verse muntblaadjes

Begin met het maken van het deeg. Meng de bloem met de gist, het zout, het water en de olijfolie. Kneed in circa 5 tot 7 minuten. Hierbij is het handig om je handen in te wrijven met olijfolie zodat het deeg minder aan je vingers plakt. Leg het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie op kamertemperatuur een uur rusten.

Meng de ricotta met het limoensap en de kruiden. Verwijder de laatste centimeter van de groene aspergetips en snijd de courgette in dunne plakken (gebruik eventueel een kaasschaaf).

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 240 graden (hetelucht).

Stort het deeg op het bakpapier en bestrooi met wat extra bloem. Vet de deegroller in met wat olijfolie om te voorkomen dat het deeg teveel blijft plakken. Rol het deeg nu zo dun mogelijk uit op het bakpapier.

Verdeel het ricottamengsel over het deeg. Beleg met de groene aspergetips, courgette plakken en parmaham.

Bak de flammkuchen ongeveer 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Bestrooi met de pistachenootjes en muntblaadjes en serveer direct.

 

Een hele tijd geleden bedacht ik deze frisse flammkuchen met groene asperges, courgette en parmaham. Hoewel het eigenijk meer een recept met voorjaarssmaken is, kwam ik het idee laatst weer tegen op een van mijn receptenlijstjes en ik kreeg er spontaan zin in. Het resultaat was heerlijk lekker en fris en wij werden er erg blij van. Geen zin om zelf flammkuchen deeg te maken? Gebruik gewoon een kant en klaar deeg uit de koeling van je supermarkt, ook lekker en veel sneller klaar. Let wel even op de baktijd en pas het recept aan naar de baktijd en oventemperatuur op de verpakking.


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.