Peren frangipane taart

Ingrediënten voor 1 taart van circa 10 stukken:
Voor de frangipane:
– 50g zachte ongezouten roomboter
– 200g zelfgemaakte amandelspijs
– 1 ei
– 20g bloem
Voor het deeg:
– 125g ongezouten roomboter
– 125g witte basterdsuiker
– 3 gram zout
– 1/2 ei
– 15g water
– 250g bloem
– 5g bakpoeder
Voor de vulling
– 4 peren

Begin met het maken van de amandelspijs volgens dit recept. Als je de hoeveelheden halveert, kom je op iets meer dan 200g uit en dat is prima. Zelfgemaakte amandelspijs is zo veel smaakvoller, dus gebruik die echt om het lekkerste resultaat te krijgen. De spijs is het lekkerst als je ‘m een paar dagen laat liggen (liefst minstens 3 dagen maar tot een week kan dat ook prima), dus maak deze alvast vooruit.

Ga verder met het maken van het deeg. Meng de boter met de basterdsuiker, het zout, ei en water. Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder er doorheen. Laat het deeg nu minstens een half uur rusten in de koelkast voor gebruik, langer kan ook (bijv. 1 of enkele dagen).

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed een springvorm (doorsnede circa 28cm) met bakpapier en vet licht in met boter. Rol nu het koude deeg op een met een bloem bestoven aanrechtblad uit tot een lap met een dikte van circa 3mm. Verdeel vervolgens over de springvorm.

Wanneer het deeg in de vorm zit, maak je de frangipane. Klop de boter met de amandelspijs totdat er geen klontjes meer in zitten. Roer nu het ei los en meng dit er door heen. Klop tot slot de bloem er doorheen. Verdeel de frangipane over de bodem van de taart.

Snijd de peren in kwarten, schil ze en verwijder het klokhuis. Leg de stukken peer in een cirkel in de frangipane en vouw de randen van het deeg er overheen.

Bak de peren frangipane taart tenslotte in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen op een rooster en verwijder daarna de vorm. Serveer direct of bewaar luchtdicht op kamertemperatuur.

Vorig weekend vierden Fleur en ik onze verjaardagen voor familie en vrienden. Voor Fleur maakte ik uiteraard een mooie kindertaart, maar zelf had ik deze peren frangipane taart nog op mijn ideeënlijstje staan. Amandel en peer is altijd een goede combinatie en sinds mijn citroen meringue taart met frangipane had ik al bedacht om hier nog eens iets mee te doen. Daaruit rolde dit recept. De taart was heerlijk bros en zowel de peer als amandel smaak kwam goed tot z’n recht. Wat mij betreft een echte herfsttopper!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.