Tijdens onze vakantie in Denemarken vorig jaar aten wij best veel ingelegde groentes. Komkommer, rode ui, rode kool; deze bereidingswijze zie je veel in Scandinavië. Ik houd altijd wel van de zoetzure smaak van ingelegde groentes, maar maakte het zelden zelf. Wat een zonde, want het is zo gemakkelijk en zo lekker.
Deze zoetzure rode ui maakte Mark als onderdeel van een Lamsköfte gerecht, wat ik binnenkort met je deel. Maar je kunt ‘m eigenlijk op heel veel manieren gebruiken. Zo is ie heerlijk als verrijking van je pokebowl, broodje hamburger, hotdog of salade. Tegenwoordig maak ik deze zoetzure rode ui bijna wekelijks en vaak zelfs een dubbele portie. Als je ook nog een bakje oven gedroogde tomaatjes in je koelkast klaar hebt staan, heb je bijvoorbeeld binnen no time een gezonde én smakelijke lunch salade op tafel staan.
Ingrediënten voor 1 potje:
• 2 rode uien
• 1 eetlepel suiker
• 125ml water
• 125ml natuurazijn
Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Doe de suiker, het water en de azijn in een steelpannetje en verwarm al roerend totdat de suiker volledig is opgelost. Optioneel voeg je nog wat versgemalen peper toe. Voeg tot slot de rode ui toe en laat afkoelen.
Bewaar de zoetzure rode ui in een vacuümpotje in de koelkast tot gebruik.