Appel kaneel cake

Ingrediënten:
Voor de cake:
⁃ 250g ongezouten roomboter op kamer temperatuur
⁃ 250g witte basterdsuiker
⁃ 5 eieren
⁃ 250g bloem
⁃ Snufje zout
⁃ 2 eetlepels kaneel
Voor de appelvulling:
⁃ 4 kleine Elstar appels
⁃ 1 eetlepel suiker
⁃ 1 eetlepel kaneel


Verwarm de oven voor op 160 graden boven en onder warmte en bekleed een cakeblik met bakpapier.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd in blokjes en meng met de suiker en kaneel.

Mix de boter met de basterdsuiker luchtig. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe waarbij je steeds eerst mixt totdat het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.

Zeef de bloem met het zout en het kaneel en voeg in delen toe aan het cakebeslag. Net als bij de eieren mix je ook hier het beslag steeds totdat het bloemmengsel volledig is opgenomen voordat je het volgende deel bloem toevoegt.

Doe ongeveer de helft van het cakebeslag in het cakeblik. Verdeel de appelblokjes hierover en bedek met de andere helft van het beslag. Bak de cake in circa 75 minuten goudbruin en gaar.

Laat de cake in de vorm zo’n 10 minuten afkoelen op een rooster. Verwijder vervolgens de vorm en laat de cake volledig afkoelen op het rooster.

Vandaag ben ik jarig en dat vraagt om een feestelijk recept. Voor mijn verjaardag heb ik vegan kersen crumble repen gemaakt evenals een pompoen speculaas cheesecake maar die recepten volgen later. Een paar weken geleden bakte ik deze heerlijke appel kaneel cake. Ieder jaar als het appel en peren seizoen weer begint probeer ik met de kinderen ergens te gaan plukken. Ik vind het leuk dat ze leren hoe appels en peren groeien en daarna duiken we dan samen de keuken in. Ook nu stond dit op onze planning in een weekend begin oktober. Op de zaterdag had ik echter onverwachts een coachingssessie en lukte het niet. Op zondag was het onwijs slecht weer. Ik liet de kinderen kiezen: in de stromende regen appels plukken met onze laarzen en regenjassen aan of naar de supermarkt om appels te gaan kopen maar dan wel de keuken in te gaan.

Ze kozen voor het laatste.Toen we terugkwamen van de supermarkt maakten we deze heerlijk appel kaneel cake. Terwijl ik de appels schilde, het klokhuis eruit haalde en ze in kwarten sneed, sneden de kinderen de kwarten in blokjes met hun kindermessen. Ze vonden het super leuk! Ook met het maken van het beslag konden ze goed helpen en er werd niet eens geruzied over wie de mixer mocht bedienen. Het was een heerlijke ochtend met een lekkere cake als resultaat. Appel en kaneel is wat mij betreft altijd een gouden combinatie en dat bewijst deze cake ook maar weer eens!


Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.