Rode kool knolselderij ovenschotel

Ingrediënten voor 4 – 6 personen
⁃ 1 kg kruimige aardappelen
⁃ 1 knolselderij
⁃ 2 eetlepels Skyr
⁃ 500g rodekool met appeltjes (koelvers uit een zak)
⁃ 200g rul gehackt (ik gebruik altijd die van de Vegetarische slager)
⁃ Paneermeel

Schil de aardappelen, snijd in blokjes en doe in een grote pan. Schil ook de knolselderij, snijd in blokjes en voeg toe aan de aardappelblokjes. Kook de aardappelen en knolselderij in ruim water in circa 20 minuten gaar.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (hetelucht). Doe het gehackt in een ovenschaal (het vegetarisch gehakt wat ik gebruik hoef je niet voor te bakken) en verdeel de rode kool hier over heen.

Giet de aardappel en knolselderij af en vang wat van het kookvocht op (circa 2 kopjes). Pureer de aardappel en knolselderij samen met 2 kopjes kookvocht en de Skyr tot een gladde puree. Dit kan met de pureestamper of met de staafmixer. Verdeel de aardappel knolselderijpuree over de rode kool en bestrooi met paneermeel.

Verwarm de rode kool knolselderij ovenschotel 30 minuten in het midden van de oven. Serveer direct. Lekker met zelfgemaakte appelmoes erbij!

Zoals ik schreef toen ik mijn blog weer opstartte moest ik toen we verhuisd waren best wel wennen aan het feit dat de kinderen geen warm eten meer kregen op de opvang. Voorheen aten wij op dit soort dagen vaak salades, quiches of pittige gerechten die onze kinderen niet lekker vinden. Aangezien ik geen zin heb om 2 aparte maaltijden te koken en ook niet echt blij word van iedere paar dagen hetzelfde op tafel moest ik mijn repertoire aan kindvriendelijke recepten een beetje uitbreiden.

Het recept van deze rode kool knolselderij ovenschotel bedacht ik ergens vorig jaar herfst en heeft hier sindsdien al heel vaak op tafel gestaan. Oven gerechten vind ik altijd fijn omdat je gedurende de oventijd alvast even de keuken kunt opruimen en schoonmaken en dan na het eten snel klaar bent. Bovendien vind ik rode kool heerlijk en de combinatie met de knolselderij puree geeft ‘m wat extra’s. Ook de kids eten altijd goed van dit gerecht; waarschijnlijk helpt het dat we er altijd appelmoes bij serveren 😉 Je kunt dit recept overigens ook prima voorbereiden en in de koelkast zetten totdat je het in de oven schuift.

Eet je graag veganistisch? Laat de skyr dan weg of vervang voor een plantaardige dikke yoghurt of een klontje margarine.


4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Is de rode kool al bereid of is het rauwe rode kool??

    1. Goede vraag, ik gebruik altijd rode kool uit een zak uit de koeling. Dus die is al bereid. Je kunt ook rode kool uit een pot gebruiken. Als je verse rode kool gebruikt moet je die inderdaad eerst bereiden. Daar staat ook een recept voor op mijn blog. Maar ik zal het even aanpassen in de tekst 🙂

      • Annette op 08/12/2021 om 22:12
      • Reageer

      Hoi Sanne, wat hebben wij vandaag heerlijk gegeten. Rode kool is al een favoriet van ons, maar op deze manier ook erg lekker. De knolselderij in de puree was ook erg verrassend zeg! Dus zeker voor herhaling vatbaar.
      Groetjes Annette (collega van je moeder)

      1. Wat leuk om te horen Annette, dankjewel voor je lieve berichtje! Liefs, Sanne

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.